KUZEY KORE

Ülke İle İlgili Genel Bilgiler

Kuzey Kore 

Başkent: Pyongyang

Resmi Dil: Korece

Resmi alfabe : Hangıl

Hükümet : Üniter tek parti cumhuriyeti

Nüfus: 25.549.604

Yüzölümü : 120.540 km2

Para Birimi: Kore Halkın Wonu (KPW)

Zaman dilimi :  UTC+9 ( Pyongyang zamanı)

Trafik akışı : Sağ

İnternet alan adı : kp

Kuzey Kore fakir bir ülke. Ahlaki açıdan yozlaşmış, iflas etmiş bir Komünist monarşi tarafından yönetiliyor. 25 milyonluk nüfusa sahip. Ancak güçlü deli rolünü etkili biçimde oynuyor.

Kuzey Kore yönetimi kendine, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) diyor. “Juche” adlı özgün siyasi ideolojide aşırı milliyetçilik, komünizm ve ulusun kendi kendine yeterliliği temel alınmakta. Ama gerçekte, KDHC dünyanın en az demokratik ülkesi. Halk için yönetilmiyor ve bir cumhuriyet değil.  Neticede tek aile ve tek parti tarafından yönetilen bir saltanat. Kuzey Kore dünyanın vicdanında bir lekedir. Üstelik burada yaşayan korkulardan çok az insanın haberi var. Asırlar boyunca süren saldırılar, işgaller ve yağmalardan sonra, on sekizinci yüzyılda kendini tecrit etmeye çalışan Kore’ye “Münzevi Krallık” dendi. Kore bir süreliğine dış dünyayla alakadar olmamayı tercih etti. Hatta ticaret hatlarından bir çoğunu kopardı.  Yalnız bırakılmayı umdu. Ancak başarılı olamadı. 1910 yılında Japonlar tüm ülkeyi istila ettiler. Daha sonra kültürünü yok etmeye kalkıştılar. Korece yasaklanarak, Kore tarihi de müfredattan çıktı. Şinto tapınaklarında ibadet zorunlu oldu. Bu baskı çok uzun yıllar sürdü. Hatta günümüzde bile Japonya ile  iki Kore ülkesi arasındaki ilişkide etkili oluyor.

Kuzey Kore’nin resmi dili Korece’dir.  14 ünsüz ve 10 ünlüden oluşan Hangul alfabesi 1446 yılında kabul edilir. Günümüzde Korece’de, Seul ve Pyongyang lehçeleri olmak üzere tam 2 tane lehçe vardır. Pyongyang lehçesi Kuzey Kore’de konuşulan lehçedir.

Neden 38. Paralel ?

Japonya’nın 1945’te mağluk edilmesiyle, Kore 38. Paralel’den ikiye bölünerek kuzey kısmı başta Sovyetler, sonraysa Çin tarafından denetlenen komünist rejimin eline geçti. Güneyde Kore Cumhuriyeti adlı, Amerikan yanlısı bir diktatörlük kuruldu. Bu paralelin tercih edilmesi birçok açıdan talihsizlikti. Bunun keyfi bir karar olduğunu iddia eden Amerikalı tarihçi Don Oberdorfer, Washington’un 10 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim oluşuna fazla odaklanmaktan dolayı Kore için düzgün bir strateji sahibi olmadığını belirtiyor. Yarımadanın kuzey kısmında harekete geçen Sovyet birlikleri, Washington yüzünden, yanlarında sadece bir National Geographic haritası olan iki alt düzey çalışan, Sovyetlerin durmaları gereken yer olarak ülkenin tam ortası gibi görünen 38. Paralel’i seçtiler.

Sovyetler 1948’de birliklerini Kuzey Kore’den çektiler. 1949’da Amerikalılar onları takip ettiler. Haziran 1950’de, fazla cesaretlenen Kuzey Kore ordusu, Amerika’nın Soğuk Savaş jeopolitik stratejisini fena halde küçümseyerek 38. Paralel’i geçti.  Yarımadayı aynı komünist yönetim altında birleştirmeye çalıştı. Neredeyse güney kıyısına kadar ilerleyen komünist ordu, Washington’da alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Eylül’de 1950’de, arkasında bir Birleşmiş Milletler gücüyle birlikte, ABD Kore’ye girdi. Kuzeyli birlikleri tekrar 38. Paralel’in arkasına atarak daha da ilerleyip Yalu Nehri’ne ve Çin sınırına kadar uzandı. Çin birlikleri Yalu’ya gönderilerek ve otuz altı ay süren, her taraftan bir sürü can kaybına yol açan çatışmalardan sonra, günümüz sınırı üzerinde anlaşma yapılarak bir ateşkes imzalandı. Ama bu bir anlaşma değildi. 38. Paralel’de kaldılar ve hala oradalar.

Yarımadanın pek de karmaşık olmayan coğrafyası, Kuzey ile Güney arasındaki sınırın ne kadar yapay olduğunu da hatırlatıyor. Yarımadayı ortadan ayıran Askersizleştirilmiş Bölge, bazı kısımlarında İmjin Nehri’ni takip ediyor. Ama bu nehir, asla iki ülke arasında doğal bir sınır değil. Ancak iki Kore arasında yalnızca birkaç füze atışı uzaklığı var. Kuzey Kore’nin nükleer silahları Güney Kore’nin üzerinde en büyük tehdit.


Merhaba, bizi Instagramda takip etmeyi unutmayın: @koredizi_askina