Seul
( 서울 , Seoul) Güney Kore’nin başkenti. Resmi adı Özel Seul Şehri’ dir.
Şehirle İlgili Genel Bilgiler
Ülke: Güney Kore
Bölge : Sudogwon
Nüfus: 10,01 milyon
Yüzölçümü : 605,21 km²
Resmi Dil: Korece
Para Birimi: Won (KRW)
İklim: Musan-Karasal İklim
Zaman dilimi : UTC+9
Tarihçe ve Coğrafya
Neolitik dönemden beri yerleşim alanı olan Seul, Üç Krallık dönemi ile Goryeo ve Joseon’dan sonra yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe sahip.
1394 yılında Yi Seong-gye’nin başkent yaptığı şehir halen daha konumunu koruyor. Hatta Seul, Kore dilinde “başkent” anlamında. Ülkenin kuzeybatısında olup Han Nehri şehiri ikiye bölüyor . Şehrin ortasından geçen nehir geçmiş zamanda taşımacılıkta önemli bir konumdaydı. Oysa günümüzde kuzey-güney sınırında bulunduğundan ötürü kullanım dışında.
Kuzey Kore sınırının güneyinde ve sınıra elli kilometre kadar uzakta olan Seul’un yüzölçümü 605,21 km², yarıçap ise yaklaşık 15 km’dir.
Dünyanın en kalabalık 13. şehri. Güney Kore’nin nüfusunun yaklaşık olarak yarısının yaşadığı şehir aynı zamanda dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, Incheon ve Gyeonggi’nin büyük bir kısmını da içeriyor.
İklim
Seul’un iklimi, Ilıman subtropikal iklim ile Nemli kıtasal iklim arasındadır . Yaz ve kış ayları arasındaki sıcaklık farkları çok yüksek olan şehirde genelde yazlar sıcak ve nemlidir. Özellikle haziran temmuz aylarında doğu asya musonları etkilidir. Ortalama sıcaklığın 22 ile 29 °C arasında değiştiği Ağustos ayı yılın en sıcak ayıdır. Kış ayları şehirde genelde soğuktur. Üstelik yaz aylarına göre daha az nemlidir. Ortalama sıcaklık -6 ile 2 °C civarındadır. Yıl içerisinde yaklaşık 28 gün kar yağışı ile ortalama 1,370 mm yağış miktarı görülür. Ama şehirde en fazla yağış yaz aylarındadır.
İdari
İdari olarak Seul , gu adı verilen 25 semte ayrılıyor. Her semt de dong adı verilen mahallelere ayrılıyor. Böylece şehir tam 522 dongtan oluşuyor. En kalabalık semt Songpa . Yüzölçümü en büyük semt ise Seocho’dır. Semtler, dong adı verilen mahallelere ayrılmaktadır. Seul 522 dongtan oluşmaktadır. Donglar 13.787 adet tongve tonglar da 102,796 ban adı verilen küçük birimlere ayrılmıştır.
Ekonomi ve Finans
Seul ,ülkede sadece %6‘lık bir alanını kapsıyor. Fakat Güney Kore’nin GSYİH’ının %21′ini üretiyor.
Dünya ekonomik ve finansal merkezler sıralamasında ilk onda. Hatta şehirde, Samsung, LG Grup, Hyundai ve Kia gibi önemli holdingler ile Citigroup, Deutsche Bank ve HSBC gibi birçok banka da yer almaktadır.
Din
Seul’de önemli yere sahip birçok tapınak ve dini yer vardır. Özellikle Joseon Hanedanlığı’ndaki Konfüçyüsçülük felsefesin etkisiyle burada birçok Konfüçyüs tapınağı yapılmıştır. Hanedanlık tarafından baskı altında tutulan Budizm her şeye rağmen varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Ayrıca Buda tapınaklarını da bulmak mümkündür
Kore’de inşa edilen hatta kentin sembolü olan ilk Katolik kilisesi Myeongdong Katedrali’dir. Bununla beraber birçok Protestan kilisesi de bulunur. Yongsan semtinde Seul Merkezi Camii yer alır.
Ulaşım, Parklar ve Mimari
Seul’deki ulaşım sisteminin temelleri Kore İmparatorluğu zamanından kalma. Üstelik dünyada metrosu, en geniş ağa sahip ve istasyon sayısı olarak ikinci sırada.
Seul’un yürüyüş rotası olan “Namsan Parkı”nın içerisinde kentin güzel görüntüsünü seyretme imkanı sağlayan “N Seoul Tower“ bulunur.
UNESCO Dünya Mirasları’ndan; Changdeokgung, Jongmyo Shrine ve Joseon Hanedanlığı’nın kraliyet mezarları bu şehirde yer alır.
Dünyada Seul k-pop akımının yanı sıra k-drama alanında da kendini göstermektedir.
Seul şehrinde 1988 yılında yaz olimpiyatları ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası’nı yapılmıştır.
Müzeler
Seul’da bulunan 100 adet müzenin dokuzu tanesi belediyeye aittir. En karakteristik olanı ise Millî Kore Müzesi’dir. 1945 yılında açılan müzede günümüze kadar yaklaşık 150.000 eser toplanmıştır. Millî Halk Müzesi, Gyeongbokgung sarayının yakınlarındadır. Bu müzedeki eserler Kore halkının tarihini güzel bir şekilde yansıtır. Geleneksel Kore evlerinden (hanok) örnekleri ise Bukchon Hanok ve Namsangol Hanok gibi köylerde görülür. Kore savaşları ile ilgili birçok bilgiyi de Belediye ait müzelerinden biri olan Savaş Müzesi sunmaktadır.
Merhaba, bizi Instagramda takip etmeyi unutmayın: @koredizi_askina
Siz de fikrinizi belirtin